Scrappa Digitalt!

Har du testat att scrappa digitalt?

Min blog handlar om digital scrapbooking och jag skriver på engelska därför att de flesta av mina läsare är engelskspråkiga. Digital scrapbooking växer i Sverige men ännu är vi inte så många som håller på med det. På den här sidan vill jag kortfattat ge lite tips på svenska.

Ett bra bildredigerings-program att använda när man scrappar digitalt är Photoshop Elements. Priset ligger strax under tusenlappen till skillnad från det mycket dyrare fullständiga Photoshop CS4 och Elements är dessutom mycket användarvänligt och lätt att lära sig.

Det finns även andra som Gimp, vilket är gratis. Men jag har själv ingen erfarenhet av andra program än Adobes Photoshop Elements och Photoshop (i mitt fall CS3).

Det finns massor av gratismaterial, s.k. freebies, att hämta hem på nätet, papper och dekorationer (elements), layoutmallar (templates) och så kallade quickpages; färdiga sidor där man bara behöver lägga ett foto under och vips så är det klart.

Under rubriken MY FREEBIES på min blog hittar du mina freebies.
Ett bra ställe att starta är annars hos Shabby Princess; där hittar du ett stort antal hela gratiskit att ladda ned. Där började jag själv för några år sedan. Här ser du lite av vad hon har att erbjuda...


Så hur gör man då om man vill pröva att scrappa digitalt?

Ja, skaffa först ett bra bildredigeringsprogram, man kan ladda hem en testversion gratis exempelvis. Ladda sedan ned ett kit från nätet och pröva själv. Det tar ett tag innan man lär sig grunderna men Photoshop Elements har ett väldigt användarvänligt gränssnitt och när man väl förstår att en digital layout består av ett antal lager och lär sig hur man hanterar dem, att lägga på skuggor osv. då är det inte så svårt.
Riktigt bra kvalitetskit kan du köpa i butiker på nätet, de är faktiskt ganska billiga. I högermenyn på min blog hittar du mina favoritaffärer där jag själv handlar.

På den svenska siten Bildbehandla.se lär du dig allt du behöver veta om hur Photoshop Elements funkar.